Всичко за изолацията с минерална вата: най-често срещаните въпроси и отговори (Част 2)

By Knauf Insulation
January 22, 2019

Всичко, което сте искали да знаете за изолацията с минерална вата: най-често срещаните въпроси и отговори (Част 2)

Тема: изолация на таванско помещение за живеене

  • Въпрос: Имаме 3 деца, които пораснаха, и единственият етаж на къщата, където живеем, ни стана доста тесен. Затова решихме да превърнем неизползвания досега таван в детски стаи. Каква изолация ще ни препоръчате да направим на покрива? Искаме най-доброто за децата ни.

  • За да превърнете тавана в наистина приятно място за живеене, важно е да осигурите не само добра хидроизолация, но и топлоизолация на покрива, която ще ви осигури комфортен микроклимат през цялата година. Препоръчваме ви да се спрете на изолационна система, включваща комбинация от изолация с каменна и стъклена минерална вата, както и подпокривна мембрана.
изолация на таванско помещение за живеене

След като помещенията ще бъдат обитавани от деца, най-доброто решение е да използвате напълно естествени изолационни материали, произведени с иновативната ECOSE® технология, която спомага и за по-доброто качество на въздуха в помещенията. Проучванията доказват, че децата, които живеят в такива помещения, боледуват по-малко, концентрират се по-добре и учат по-лесно уроците си.

Повече полезна информация за изолацията на скатен покрив може да научите ТУК.

Ето и едно полезно ВИДЕО, което ще ви покаже как да направите монтажа на изолация на покрива, стъпка по стъпка:

 

изолация на покрива

Тема: изолация на покрив от външната страна

  • Въпрос: Младо семейство сме. Наскоро успяхме да се сдобием и със собствено жилище – една мансарда, и сме много щастливи от този факт. Обзаведохме я с много желание, радваме се и на прекрасна гледка отвисоко, но през лятото жегата просто не се търпеше, дори и с климатик. Препоръчаха ни да направим изолация с минерална вата, но таваните и сега не са високи и не искаме да стесняваме повече помещенията. Какво ще ни посъветвате?
  • Изборът Ви да направите изолация с минерална вата е правилен, за което ви поздравяваме. В случаите, когато е невъзможно покривът да бъде изолиран отвътре, възможно е покривната изолация да бъде монтирана от външната страна.

Ето едно полезно ВИДЕО, което ще ви покаже подробно как става това:

Тема: изолация на плочата между последния етаж и тавана

  • Въпрос: Възнамерявам да поставя изолация върху горната плоча, между последния етаж и тавана, но се колебая дали да е стиропор или стъклена вата? Чувал съм, че е необходимо ватата да бъде защитена – с някакъв найлон или фолио?
  • Важното е предварително да знаете какъв ще е режимът на ползване на таванското помещение – ако не се предвижда излизане на тавана, достатъчно е само върху плочата да се постави изолация от минерална вата, като преди това сте поставили пароизолация (мембрана). Добре е да поставите 2 слоя изолация, като е необходимо да се направи припокриване между тях (или да поставите слоевете изолация „на кръст”), за да се неутрализират ефектите от топлинните загуби през „процепите”.
Всичко за изолацията с минерална вата

Ето едно полезно ВИДЕО, което ще ви покаже как да направите сами подобна изолация.

Ако все пак планирате поне от време на време да използвате таванското помещение, необходимо е да се монтира съответната подконструкция (например дървени греди), в средата да се положи вата и след това да се постави някакъв вид облицовка (например OSB плочи), поне върху частите, върху които ще се движите.

 

таванско помещение

Повече информация по темата ще откриете ТУК:

Тема: изолация на фасадна стена от вътрешната стена.

  • Въпрос: Планирам да поставя изолация на вътрешна стена, гледаща на север. Кой материал да използвам и въобще възможно ли е това да се направи?
  • Доколкото разбираме от въпроса Ви, решили сте да направите изолация от вътрешната страна, затова и отговорът ни ще е съобразен с това предположение. Правим изолация откъм вътрешната страна само когато това е единствената опция, съответно когато поставянето на изолация от външната страна е невъзможно или монтирането и е изключително затруднено (например ако живеете на 12-ия етаж в 20-етажен блок). В случай, че сте взели решение да направите вътрешна изолация, предлагаме Ви следното решение:

Направете подконструкция за вграждането на гипсокартоновите плоскости и запълнете пространството между профилите с минерална вата (каменна или стъклена). Много е важно от вътрешната страна (откъм по-топлата страна на изолацията) да се постави пароизолация, за да се предотврати проникването на водна пара в изолационния слой и нежелани явления като гниене, неприятна миризма и пр.

След монтирането на пароизолацията поставяте гипсокартоновите плоскости и ги обработвате в съответствие с указанията за работа с подобен тип стенни облицовки (фугиране, шпакловане, боядисване).

 

изолация на фасадна стена от вътрешната стена

В случай че изолацията на Вашата вътрешна стена се направи според предложената технология с естествена минерална вата, можем да кажем, че няма да възникнат никакви негативни последици, като конденз, например, който се получава при използването на паронепропусклива изолация на петролна основа (тип „стиропор”). А в допълнение към основната ви цел за топлоизолация, ще получите и значително подобрена звукоизолация от външния шум, което е още една причина да използвате естествена минерална вата като изолационен материал.

Повече по темата може да прочетете ТУК:

Тема: дистрибутори на продуктите за изолация на Кнауф Инсулейшън

  • Въпрос: Бихме искали да направим изолация на селската ни къща с продуктите на Кнауф Инсулейшън. Откъде можем да ги закупим?
  • Продуктите на Кнауф Инсулейшън (каменна и стъклена минерална вата, подпокривни фолиа, мембрани, парни бариери и др.) може да закупите от дистрибуторите ни в цялата страна. Открийте най-близкия до вас дистрибутор от този линк: