News

Звуко- и топлоизолация на преградна стена

By Knauf Insulation
August 22, 2017

Какво се случва, когато изведнъж се наложи от една стая в апартамента да се направят две или трапезарията да се отдели от всекидневната, и тя да се превърне в спалня?

Какво се случва, когато изведнъж се наложи от една стая в апартамента да се направят две или трапезарията да се отдели от всекидневната, и тя да се превърне в спалня. Това не са популярни дейности, тъй като, както и варосването, водят до извънредно положение у дома, но благодарение на системите за сухо строителство днес всичко това може много лесно да се изпълни. Няма варов разтвор, пясък, тухли, зидане, всичко може да се направи за половин ден!

Въпреки това все още има доста предразсъдъци, когато става дума за преградни стени от гипсови строителни плоскости, защото има съмнения относно техните звуко- и топлоизолационни свойства и носимоспособност.

Носимоспособност и звукоизолация

Смята се, че стената ще рухне, ако на нея се закачи телевизор или по-голяма картина. Когато преградните стени се направят добре, освен че осигуряват качествена изолация, те могат и да носят по-тежки висящи елементи като огледала и полици.

tv-pregradni-zid.jpg

Естествено не е все едно дали трябва да се направят преградни стени в хотел или да се прегради стая в апартамент на две по-малки. От това зависи и конкретният начин за решаване на проблемите със звукоизолацията.

Преградните стени могат да бъдат с единична или двойна конструкция, съчетани с еднослойна или двуслойна облицовка от гипсови строителни плоскости (например гипскартон). Ако е двуслойна с дебелина 12,5 см, звукоизолацията в тези случаи е много добра – от 45 дори до 69 децибела.

Изолационни материали

Един от съществените фактори за добре изпълнена преградна стена е и видът на използваната минерална вата. Въпреки че на този въпрос не се отделя много внимание, важно е да се знае, че от известно време съществуват изделия от стъклена минерална вата със специална технология (ECOSE® Technology), която позволява тези продукти да бъдат натурални и безвредни за човешкото здраве.  Съществуват и специално създадени продукти от минерална вата, които допълнително подобряват звуковата защита на системата прегради стени с гипсови плоскости (гипскартон или гипсфазер).

izolacija-pregradnog-zida-postupak-4.jpg

Преградната стена може да бъде монтирана върху всякаква основа – циментова замазка или паркет. Ако се поставя върху паркет - между стената и пода, както и между стената и тавана, трябва да се залепи лента за звукоизолация, тъй като това са много чувствителни зони.

Звукопоглъщаща роля изпълнява и акрилният слой върху тези повърхности, тъй като по този начин се предотвратява преносът на шум през тавана и пода, които най-много пренасят звукови вълни.

Също така трябва да се поставят профили на пода и тавана по посока на стената, които да се фиксират с помощта на дюбел-пирон. Следващата стъпка е на разстояние от 60 см да се поставят вертикални профили с максимална височина 260 и ширина 7,5 см.

Освен класически, преградните стени могат да бъдат и полукръгли, което прави атмосферата по-интимна. Ако искате заоблена стена, използвайте гипсовиплоскости с по-малка дебелина, като евентуално трябва да бъдат предварително овлажнени в зависомост от желания радиус.

Съществуват и влагоустойчиви гипсови плоскости. Използват се в банята, като преградни стени и предстенни обшивки. Не трябва да забравяме, че преградните стени се използват за разделяне на пространството: не могат да се използват като носещи стени на обекта.

Гипсовите орнаменти на стените като корнизи, лайстни, розетки ще направят интериора на всекидневната по-декоративен. Можете и сами да си ги купите, защото се предлагат като готов продукт, и да ги залепите върху преградната стена със специално лепило.

dekoracija-pregradnih-zidova.jpg

Най-често при направата на преградни стени се използват корнизи, като свързващ елемент между стените и таваните. Може да се постави лайстна между стените и пода или фриз по средата на стената. Гипсовите профили са най-различни – от семпли и изчистени до пищни и богати на орнаменти.

С използването на система гипсови монтажни стени пестим време и пари, а кухината в преградите се оказва идеална за лесно и рационално поставяне на всички видове инсталации.