Всичко за изолацията с минерална вата: най-често срещаните въпроси и отговори (Част 1)

By Knauf Insulation on January 22, 2019

Всичко, което сте искали да знаете за изолацията с минерална вата: най-често срещаните въпроси и отговори (Част 1)

Често получаваме по имейла, чрез сайта или социалните мрежи различни въпроси във връзка с избора и начина на поставяне на изолация от минерална вата, с пестенето на енергия, енергийната ефективност и др. …Стараем се да помогнем на всички да решат проблема си, а сега решихме да съберем на едно място някои от най-често поставяните и най-интересни въпроси и да им дадем отговор. Открийте тези отговори тук:

Тема: дълготрайно решение за изолация

 • Въпрос: Съседът твърди, че сметките му за отопление са паднали значително, след като е изолирал фасадата на къщата. Друг обаче ми се оплака, че само след няколко години топлоизолацията, която сложил, започнала да се рони и трябвало да я прави наново. Каква изолация ще ми препоръчате да използвам, за да си гарантирам ниски отоплителни разходи за жилището, и то дългосрочно? Разбирате, не мога да си позволя да инвестирам в ремонт на фасадната изолация на всеки 2 или 3 години.
 • Най-доброто решение, което можем да ви препоръчаме, е да използвате система за фасадна изолация с плочи от каменна вата. Каменната минерална вата е продукт на естествена основа, който запазва структурата и топлоизолационните си свойства за много дълъг период от време, тъй като е произведен от вулканични камъни – доломит и диабаз, а всички знаем колко дълъг живот има камъкът, нали? Така че, ако системата за топлоизолация с каменна вата е монтирана правилно, няма нужда да се притеснявате от наложителни ремонти по изолацията в следващите десетилетия.
дълготрайно решение за изолация

И не забравяйте, че след като изолирате дома си с каменна вата, ще можете да се радвате не само на по-топъл дом с по-ниски сметки за отопление през зимата, но и няма да ви се налага да пускате климатик през лятото, защото минералната вата поддържа комфортен микроклимат в дома с почти постоянна температура през цялата година.

Ето няколко полезни линка, от които можете да разгледате подробно различните системи за фасадна изолация:

Тема: избор на най-добрия продукт за изолация

 • Въпрос: С какво минералната вата за изолация е по-добра от стиропора
 • Минералната вата, независимо дали е стъклена или каменна, се добива като строителен изолационен материал от естествени суровини – камък или стъкло, и най-вече нейните свойства са с гарантирана трайност и не се променят с течение на времето.

Освен че има термоизолационна функция, минералната вата същевременно е и звукоизолираща, а за разлика от стиропора e незапалим материал, така че единствено фасади с изолация от каменна минерална вата могат да бъдат третирани и класифицирани като негорими фасадни системи.

Още едно качество на фасадите, изолирани с каменна вата, е паропропускливостта – възможността стените с вата да „дишат“, което е съществено предимство в сравнение с останалите типове топлоизолационни материали. Това означава, че цялата пара, която се появява във вътрешността на помещението, може безпрепятствено да „премине“ през стените във външната среда (например стиропорът оказва 30-40 пъти по-голямо съпротивление при преминаването на водната пара отколкото топлоизолацията от каменна вата).

Ето няколко полезни линка, от които можете да разгледате подробно различните системи за фасадна изолация с минерална вата:

Тема: икономия на енергия и ефект от топлоизолацията

 • Въпрос: Колко енергия ще спестя, използвайки вашите материали?
 • Всичко зависи от специфичните характеристики на Вашия обект. Но ето едно простичко правило, което винаги ще ви бъде от полза – колкото по-дебела е топлоизолацията, толкова по-голяма е икономията. Нека също така да си припомним, че инвестицията в изолация на обекта в повечето случаи е с възвръщаемост в срок от 3 до 6 години (а понякога дори и по-кратък), под формата на намалени сметки за отопление през зимата и за електроенергия за охлаждане през лятото.

Тема: вътрешна или външна изолация?

 • Въпрос: Искам да направя изолация на външните стени на жилището. Какво ще ми препоръчате – отвън или отвътре да изолирам фасадата? Поставянето на изолация отвътре ми се струва доста по-лесно.
 • Винаги, когато е възможно, препоръчваме изолация на фасадата от външната страна. Когато фасадните стени са изолирани отвън, при затопляне на жилището, тези стени буквално започват да играт ролята на акумулираща печка и спомагат за поддържане на постоянна температура в жилището, дори и когато не е включен допълнителен източник на топлина. За да си гарантирате дълготраен ефект, пожаробезопасност, включително и шумоизолация, най-добре е да използвате система за външна топлоизолация с каменна минерална вата. Ето един полезен линк: fasadna-izolacia.com

В случай, обаче, че изолирането на фасадата от външната страна не е възможно по някакви технически причини, съществува опция и за изолиране на стените отвътре. За направата на такава изолация можем да ви предложим различни продукти от минерална вата (каменна и стъклена), с които не само да намалите сметките си за отопление, но и да постигнете много по-добра шумоизолация на жилището.

Допълнителна информация как да изберете най-подходящите продукти за топло- и звукоизолация на стените от вътрешната страна ще откриете ТУК:

Тема: монтаж на фасадна изолация

 • Въпрос: Може ли каменната вата да се лепи върху неравна повърхност?
 • Важно е преди да започнете лепенето на плочите от каменна вата да проверите равнината на основата. Това се прави с помощта на инструмент, наречен мастар, който се поставя върху стената и се проверява какви са отклоненията, ако има такива (тези изисквания се поставят от производителите на фасадни системи, като те варират в границите на приблизително ± 1см по дължината на мастара, който обикновено е с дължина 3 м). Всичко, което е извън този толеранс, е неподходяща основа за лепене, така че би трябвало да се изравни със замазка преди началото на лепенето.
монтаж на фасадна изолация

В случай че това не се направи, обикновено се прави опит основата да се изравни с лепило, което може да се окаже голям проблем, тъй като прекалено дебелият слой лепило за лепене на изолационни плочи може да причини отделянето им от основата и да застраши функционалността на цялата фасада. Следователно, първо изравнете повърхността със замазка и едва след това пристъпете към лепенето на изолационните плочи.

Ето линк с 10-те най-важни стъпки, които трябва да спазвате при монтаж на топлоизолация от каменна минерална вата:

10-те най-важни стъпки

А ето и едно полезно видео за монтаж на фасадна изолация с каменна вата, стъпка по стъпка:

ВИДЕО

Тема: изолация на вътрешни (преградни) стени

 • Въпрос: Заради децата решихме да направим преградна стена в спалнята, затова ни интересува кой материал е най-добре да се използва за звукоизолация?
 • За изолация на подобна преградна стена препоръчваме минерална вата AKUSTIK BOARD, DECIBEL или NaturBoard FIT PLUS, притежаващи подчертани звукоабсорбиращи (шумоизолационни) свойства, каквото е основното Ви изискване.

За да се радвате на по-добър и здравословен микроклимат у дома, особено, след като имате деца, препоръчваме ви да сложите изолация, произведена с иновативната ECOSE® технология. Изолацията от минерална вата с тази технология представлява изцяло естествен продукт, произведен без използване на формалдехиди, изкуствени бои или акрили

изолация на вътрешни (преградни) стени

Подробности по темата за вътрешна изолация на преградни стени може да откриете ТУК:

Вижте това ВИДЕО, показващо изграждането на преградна стена с изолация от минерална вата.

Тема: дистрибутори на продуктите за изолация на Кнауф Инсулейшън?

 • Въпрос: Всички колеги-монтажници ми казват, че продуктите на Кнауф Инсулейшън са изключително качествени. Откъде мога да ги закупя?
 • Продуктите на Кнауф Инсулейшън (каменна и стъклена минерална вата, подпокривни фолиа, мембрани, парни бариери и др.) може да закупите от дистрибуторите ни в цялата страна. Открийте най-близкия до вас дистрибутор от този линк.