URBANSCAPE® SEMPERGREENWALL ВДЪХНОВЯВА СВЕТОВНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ В ДУБАЙ

By Knauf Insulation on March 10, 2022

На Световното изложение в Дубай (World Expo Dubai) Urbanscape® SemperGreenWall стана зашеметяващ пример за безкрайните възможности на зелените решения на Knauf Insulation в сърцето на пустинята.

На изложението Експо Дубай зелените решения на Knauf Insulation представя съчетание на три природни елемента: вода, гора и дърво.

Павилионът включва вдъхваща страхопочитание шестметрова стена Urbanscape® SemperGreenWall, създадена от 45 000 растения. Зелената стена е проектирана с помощта на 11 сорта местни растения в различни зелени нюанси, които представят европейските гори.

Проектът е невероятна възможност да покажем на Близкия изток - и на останалия свят - безкрайните възможности и екологичните ползи от нашите решения за зелена инфраструктура.

Нашият павилион и неговата зелена стена са уникални със своето пищно зелено въздействие в пустинната среда на Дубай. С обща площ от 460 м2 той е един от най-големите проекти в Близкия изток и Африка.

Сградата сама по себе си представлява едно завършено цяло. Тя илюстрира самия характер на Европа и нейните природни богатства, биоразнообразието, иновациите, информираността и устойчивата ориентация към опазване на природните ресурси.

 

 

Преодоляване на предизвикателствата на пандемията

 

Организацията, доставката и монтажът на зелената инфраструктура отнема почти шест месеца - производството на зелената стена и напоителната система един месец, локалното предварително отглеждане на растенията в оранжерията - три месеца, а монтажът на панелите на зелената стена - четиринадесет дни, което е изключително постижение.

Монтажът е извършен на етапи от местния партньор с наша подкрепа, предимно дистанционно, поради предизвикателствата на световната пандемия.

Монтирахме вертикалните елементи на подконструкцията върху водоустойчива фасада и инсталирахме тръбите за капково напояване, които по-късно са свързани отново от устройството за напояване (разположено в техническото помещение на павилиона) към панелите на зелената стена.

Преди да пристъпим към следващия етап на засаждане на панелите на зелената стена с предварително отгледаните растения, осигурихме подходящо количество вода с подходяща температура и налягане, както и стабилно електрозахранване.

 

Създаване на вертикална градина

Създаване на вертикална градина

Производството на поръчковите носещи елементи на подконструкцията, панелите за зелена стена, леките листове за субстрат и специално проектираната напоителна система е извършено в Европа и изпратено в Дубай. Едновременно с това всички растения са предварително отгледани на място в оранжерия и след това са засадени в панелите на зелената стена.

Това иновативно решение за зелена инфраструктура създава вертикална градина, придаваща на стените специален зелен и устойчив характер. Панелите за зелени стени са най-адаптивната система на пазара. Предварително отгледани в разсадник, панелите (62 x 52 cm) се монтират лесно на всяка стена, дори на извити повърхности като словенския павилион.

Последната част от проекта беше преместването на растителните панели от оранжерията в сградата. Тук се положиха много усилия, за да се осигури максимална координация на всички заинтересовани страни в проекта.

Монтирането на растителните панели и свързването им с напоителния агрегат се извърши на три етапа и зони, за да бъде на сигурно място поради дизайна на павилиона и сухите климатични условия. Трябваше да се осигури подходящо количество вода с подходяща температура и налягане, както и стабилно електрозахранване.

Благодарение на изключителната координация на проекта между трите участващи страни монтажът на зелената стена приключи успешно в началото на 2021 г.

Външният вид на инсталираната зелена стена вече е впечатляващ, а за окончателния й вид растителността се нуждае от още няколко седмици, за да образува обща композиция, така че всички растения да се обединят в една повърхност.

 

Сензорите за влага улесняват поддръжката

За правилното следене на влажността в панелите използвахме сензори за влага, които измерват подходящата влажност за дистанционно наблюдение на зелената стена. Сензорите за зелената инфраструктура са свързани с приложение, което улеснява поддръжката.

Knauf Insulation Dubai Expo

Те следят основните параметри на зелената стена 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата - като изпарение, транспирация, температура и влажност - които зависят от външните климатични условия. Сензорите за зелената инфраструктура са свързани с устройство за напояване и подаване на хранителни вещества за правилен растеж на растенията и последваща поддръжка на софтуера за напояване. В случай на промени в параметрите сензорите са настроени така, че своевременно да предупреждават за неправилна работа.

 

 

Предимства на нашата Зелена Стена

Нашата стена е хидропонна. Основното предимство е нейното тегло, което достига до 45 kg/m2, когато е напълно наситена с вода (почвените системи могат да тежат повече от 90 kg). Това прави конструкцията по-малко здрава и тежка, както и позволява лесното ѝ закрепване към основната конструкция.

 

 

ПОЛЗИ ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА

✔️ Пестене на енергия (засенчване на слънцето, директно поглъщане на слънчевите лъчи, охлаждащ ефект, дължащ се на влагата в субстрата на зелената стена) - евапотранспирация

✔️ Намаляване на градския топлинен остров

✔️ Намаляване на емисиите на CO2

✔️ Поглъщане на прахови частици

✔️ Биологично разнообразие

✔️ Поглъщане на звука

 

ФИНАНСОВИ ПОЛЗИ

✔️ Спестяване на енергия

✔️ Повишаване на стойността на недвижимите имоти

✔️ Удължаване на живота на фасадата

✔️ Намалено потребление на вода в сравнение със зелените покриви на почвена основа

 

ПОЛЗИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ

✔️ Звукоизолация

✔️ По-добра жизнена среда - микроклимат

✔️ Намаляване на отоплението в околността

 

 

Детайли на сградата

Зелената стена обхваща площ от приблизително 500 m2 , с около 1 500 монтирани панела за зелена стена (30 са изработени по поръчка) и 45 000 ръчно засадени местни растения, подбрани от клиента. Носещата конструкция на панелите на зелената стена се състои от повече от 1000 метра различни профили. Тя тежи до 45 кг/м2 , когато е напълно наситена с вода.

За напояването на зелените стени използваме най-модерните напоителни системи. Средната консумация на вода по този проект ще варира от по-малко от два литра/м2 през зимата и до четири литра/м2 през лятото (при температури над 40°C).

Knauf Insulation Експо Дубай

Партньори по проекта: Riko d.o.o. / Sempergreen Vertical / Дизайн от MAGNET DESIGN d.o.o. /

Инсталация от Desert Dream Garden: Ани Хаснаин