Подготовка на основата преди полагане на фасадна изолация

By Knauf Insulation on March 19, 2020

Защо е важна проверката на основата преди монтаж на контактна фасада?

Основата играе много важна роля за успешното изпълнение на системата на контактната фасада с каменна вата, но за съжаление в доста случаи не се обръща достатъчно внимание на нея.

Различаваме следните видове основи:

1. Нови неизмазани основи

  • керaмични тухли

  • бетон

  • плътни или решетъчни блокчета

  • газoбетон

  • дървени плоскости

2. Съществуващи обекти и/или съществуващи измазани основи

Ако искаме да положим изолация върху съществуващ измазан обект или обект с фасадна система, от изключителна важност е да проверим основата. За устойчива фасадна изолация и максимална ефективност на системата, тя трябва да е:

  • предварително заравнена - за да се осигури плътно прилягане на плочите от минерална вата, основата трябва да е максимално гладка. Необходимо е да се премахнат всички издутини, както и да се запълнят всички дупки по нея.

  • без нездрави участъци (ронливи или подкожушени) - ако при почукване върху мазилката се чува "кух" звук, това означава, че тя се е отлепила от основата и трябва да се отстрани.

  • с добре запълнени фуги, ако се налага. Препоръчително е местата, при които има налични вдлъбнатини, надвишаващи 10мм, да се запълнят с лепилен разтвор.

  • почистена - за да се гарантира добра адхезия на лепилото, основата трябва да е суха, почистена от кал, прах, стара мазилка и други наслагвания. Най-добрият начин да се извърши тази подготовка е с пароструйка.

  • без мухъл и плесен - в случай на налични микроогранизми по основата, се препоръчва използването на биоцидни средства за отстраняването им.

В зависимост от състоянието на обекта използваме някой от следните методи за проверка:

Метод „на око“

Проверка на основата преди полагане на минерална вата Кнауф Инсулейшън

Използва се за оценка на вида, особеностите и състава на основата, и по-специално нейната влажност или наличието на пукнатини.

Основата не трябва да има подкожушени части, нито пукнатини. Ако все пак съществуват, трябва да се отстранят и ремонтират преди започване на топлоизолационните работи по фасадата.

Същевременно основата трябва да бъде напълно суха. Затова се препоръчва топлоизолацията да се сложи през есента, тъй като се смята, че през летните месеци евентуалната влажност по стените ще изчезне.

Метод с почукване

Подготовка на основата преди полагане на минерална вата Кнауф Инсулейшън

На няколко места по фасадата почукайте с твърд предмет (с дръжката на отвертката или шпаклата), за да проверите здравината на основата.

Ако фасадата „звъни“, трябва да отстраните тези части, тъй като те вече не прилепват към основата.

Проверка със забърсване

Проверка на основата преди полагане на изолация Кнауф Инсулейшън

С ръка или с черна кърпа се проверява за наслоен прах.

Проба с надраскване

Подготовка на основата преди полагане на система за контактна фасада с каменна вата Кнауф Инсулейшън

С твърд, назъбен инструмент се проверява здравината и носимоспособността на основата. Не трябва да има подкожушени части и мръсотия.

Проба с напръскване

Подготовка на основата преди полагане на фасадна изолация Кнауф Инсулейшън

Основата се минава с мокра баданарка, за да се провери нейната водопоглъщаща способност; при по-високо водопоглъщане се препоръчва употребата на подходяща акрилна емулсия за основа; същата емулсия служи и за отстраняване на излишния прах.

Проверка на равнинността на стената

Подготовка на основата преди полагане на система за фасадна топлоизолация с каменна вата Кнауф Инсулейшън

С мастар (нивелир) се проверява дали има отклонения на зида от вертикала; в практиката се допуска отклонение от ±1 см на 3м дължина на зида.

Всяко по-голямо отклонение трябва да се регулира с класическа мазилка, а не с поставяне на по-дебел слой лепило при лепенето на плочите от каменна вата.

Всички тези дейности може би ви се струват излишни, но те са повече от важни за трайността и качеството на топлоизолацията. Настоявайте майсторът Ви да ги направи преди началото на монтажните работи, което впрочем ще бъде отличен тест дали сте избрали правилния майстор.

Защо да изолирате дома си още този сезон, вижте тук

Всичко за монтажа на контактна фасада, научете тук