НАПРАВИ СИ САМ: Как се лепят плочите от каменна вата?

By Knauf Insulation on March 23, 2020

Рамково-точков метод за нанасяне на лепилото 

Когато вече сме проверили основата (вижте как в статията Подготовка на основата преди полагане на фасадна изолация) и сме отстранили евентуалните неизправности, можем да пристъпим към нанасяне на лепилото върху плочите от каменна вата.

На нашия пазар има много производители на лепила. При избора е важно да предпочетете този, който предлага продукти, направени специално за каменна вата. Съвместимостта на елементите в системата за фасадна топлоизолация е изключително важна за крайния резултат и ефектът от изолацията. Научете повече ТУК.

  • Ако сте решили да изолирате дома си с каменна вата или се занимавате професионално с фасадна изолация, то новата кампания на Кнауф България и Кнауф Инсулейшън е точно за вас. Как може да получите безплатна консултация от нашите експерти, примерна оферта за стойността на системата, сертифициране на обект и техническо съдействие по време на работа по фасадата - научете, като се регистрирате сега! УЧАСТВАЙТЕ ДО 30 СЕПТЕМВРИ

В статията по-долу ви предлагаме най-правилния метод за нанасяне на лепило, а именно рамково-точковия метод.

Лепене на плочите от каменна вата върху предварително подготвена основа

1) по периметъра на плочата – ивица от лепилото с ширина 5 см

2) в средата на плочата – минимум три точки от лепилото с диаметър около 15 см.

Съвет: Препоръчително е преди самото нанасяне на лепилото да се направи т.нар. импрегнация на плочата – да се нанесе тънък слой лепило на местата, на които ще бъдат ивицата и точките.

Количество лепило – 40% минимална контактна лепилна повърхност

Съвет: задължително притиснете плочата равномерно по цялата повърхност към основата. Ако не го направите или нанесете лепило само в средата или по краищата, по-късно върху плочите може да се появи един от следните ефекти:

Лепене на плочите от каменна вата Кнауф Инсулейшън
Лепене на плочите от каменна вата Кнауф Инсулейшън

Ефект „възглавница“ – когато навън е топло

Ефект „матрак“ – когато навън е студено

Лепене на изолационните плочи

След като правилно сте нанесли лепилото, започнете с лепенето на изолационните плочи, което се извършва отдолу нагоре (от ниво горен ръб цокъл), хоризонтално по дължината на фасадата.

Лепене на плочите от каменна вата Кнауф Инсулейшън

Редете плочите с разминаване на вертикалните фуги с ½ на всеки следващ ред, но не по-малко от 30 см. Равнинността на външните повърхности проверявайте постоянно с мастар с подходяща дължина.

Винаги редете плочите от каменна вата плътно една до друга, за да не се образуват фуги между тях. Ако все пак се получи разстояние по-голямо от 2 мм, запълнете го с тънки парчета каменна вата, тъй като изобщо не трябва да попада лепило във фугите между плочите.

Старайте се да слагате само цели изолационни плочи. Ако имате парчета, можете да ги разпределите върху фасадата само ако са по-големи от 15 см. По ръбовете на сградата е препоръчително да поставяте само цели или половинки плочи, които да се разминават със застъпване на всеки ред.

Как се редят плочите от каменна вата Кнауф Инсулейшън

За правилното рязане на парчетата използвайте нож за каменна вата, тъй като трябва да внимавате за правите ъгли.

Нож за минерална вата

Съвет: Около отворите се полагат плочи, изрязани в т.нар. пистолетна форма, за да няма съвпадане на  линиите на отворите с тези на плочите.

Ако не се поставят плочи, изрязани в т.нар. пистолетма форма, почти сигурно е, че на това място ще се появят пукнатини във външната мазилка.

Редене на плочите от каменна минерална вата Кнауф Инсулейшън
Редене на плочите от каменна минерална вата Кнауф Инсулейшън

Неправилно

Правилно

Ако отворът е направен така, че дограмата е навътре спрямо равнината на фасадата, обърнете топлоизолационния материал към прозореца с дебелина най-малко 3 см.

Редене на плочите от каменна минерална вата Кнауф Инсулейшън около прозорци

Прозоречна рамка

По ръбовете на сградата поставете плочите така, че здраво да прилепнат към основата и да се разминават със застъпване на всеки ред.

Редене на плочите от каменна минерална вата Кнауф Инсулейшън

Повече за контактната фасада с каменна минерална вата Кнауф Инсулейшън, вижте ТУК, а всичко за ефективността и монтажа на системата, гледайте във видеото ТУК.