Качествена изолация на дома за по-висок стандарт на живот

By Knauf Insulation
February 12, 2020

Липсата на добра изолация води до загуба на енергия и неоползотворен разход. Изолацията намалява сметките и облекчава финансово домакинствата

 

  • Колко енергия губим поради липса на качествена изолация?

Знаете ли, че ако живеете в неизолирана сграда, то вие губите до 40% от топлината през външните стени и близо 30% през покрива? Освен че няма какво да задържи топлината вътре, няма и ефективна бариера, която да спре летните жеги да нахлуват в дома ви.

Освен сериозен дискомфорт това означава и голям неоползотворен разход. И без калкулатор е ясно, че последиците за семейния бюджет може да се катастрофални – близо половината от вложенията в електроенергия реално „отиват на вятъра“. Това води до търсене на алтернативни източници за отопление през зимата и охлаждане през лятото, което допълнително утежнява финансовото положение на домакинството. Неслучайно разходите за консумирана електроенергия са едно от основните пера в бюджета на домакинствата и индустрията в България.

Как с естествена изолация на фасадата ще спрете загубата на енергия, какво може да получите, ако изолирате това лято и как експерти на Кнауф България и Кнауф Инсулейшън ще ви съдействат, вижте ТУК.

  • Колко енергия консумираме?

Консумацията на електроенергия при всеки потребител зависи от режима и интензивността на потребление, както и от степента на енергийна ефективност на сградата. Статистиките сочат, че потреблението на сградната енергия се е покачило с 30% от 1970 година насам. През 2030 година се очаква да се увеличи тройно използването на климатик.  Последиците за изменението на климата ще са значителни. Но най-лошото е, че повече от половината от тази енергия се губи поради недостатъчна изолация.

Време е да се реагира, тъй като сградите могат да имат значителен принос в борбата с климатичните промени и консумирането на енергия.

Интересен факт: В България потреблението на електроенергия е няколко пъти по-голямо в сравнение с останалите страни – членки на ЕС. Това се дължи именно на неизолираните или лошо изолирани сгради.

Пестете енергия за по-висок стандарт на живот
  • Как да пестим енергия и да повишим стандарта си?

Санирането на сградите и изборът на електроуреди с висок енергиен клас са мерки, които възвръщат инвестицията бързо, като освен до осезаемо намаляване на месечните сметки за ток, водят и до подобряване на микроклимата в помещенията.

Освен завишеното потребление, наблюдаваме и тенденция за постепенно покачване на цените на електрическата енергия. В комбинация двата фактора се оказват сериозен стимул за прилагане на мерки за повишаване на енергийната ефективност. Изпълнението на мерки за енергийна ефективност несъмнено води до енергоспестяване, което компенсира направените за инсталацията разходи.

В крайна сметка фасадна изолация например и подобряване на енергоефективните качества обикновено се правят веднъж за целия живот на сградата. Ползите от полагането обаче са дългосрочни. 

Естествената фасадна изолация с каменна вата представлява висококачествена защитна обвивка на сградата, която ще ви помогне да поддържате комфортна температура у дома през всички сезони. По този начин може да намалите сметките си за отопление и охлаждане на къщата още сега. При правилно изпълнение на всички задължителни елементи от изолационната система с добри материали, изолацията на фасадната осигурява пълен комплекс от ползи: топлоизолация, звукоизолация, пожарозащита, „дишащи стени“, възвръщаемост на известицията, дълготрайност.

В дългосрочен план спадът на режийните разходи за енергия предоставя възможност на домакинствата за преразпределение на средства към други нужди. Това неминуемо води по повишаване на стандарта на живот. В индустриалния сектор ползите биха могли да доведат до повишена конкурентоспособност и производителност.

  • Енергийната ефективност е важна за дългосрочната устойчивост. В обощение: намаляването на загубите на енергия несъмнено води до подобряване на стандарта на живот в страната.

Минерална вата Кнауф Инсулейшън
  • Как да изберете материали за изолация?

При изпълнение на проект за подобряване на енергийната ефективност, един от основните фактори, които оказват особено влияние върху резултата е качеството на материалите. При инсталация на фасадна изолация например, опциите на пазара са много. Монтажът се прави веднъж за целия живот на сградата, а разликата в качествата на материалите не е за пренебрегване. Минералната каменна вата например е отличен материал, който Ви гарантира дълготрайност и ефективност.

С каменна вата от Кнауф Инсулейшън ще направите правилния избор, който ще повиши качеството на живот и стойността на вашия недвижим имот.

Всичко за произхода, производството и приложенията на каменната вата, вижте ТУК.

Как се полага система за фасадна топлоизолация с каменна вата, гледайте във видеото ТУК.