Добро качество на въздуха в сградите

By Knauf Insulation
February 10, 2019

Доброто качество на въздуха в сградите е от жизненоважно значение за здравето.

Сърбеж в очите, кихане, преумора, дразнене на гърлото, главоболие, кашлица, алергии, заболявания на дихателните пътища и дори сърдечни заболявания. Въздействието на ниското качество на въздуха в домовете, училищата и работните места се превръща в повод за сериозна тревога по целия свят.

"Концентрацията на някои замърсители в закрити помещения често достига два до пет пъти по-високи нива от типичните концентрации на открито," казва Агенцията за защита на околната среда в Северна Америка. Агенцията още твърди, че децата, възрастните и уязвимите хора със сърдечно-съдови и респираторни заболявания са особено уязвими на замърсяването на въздуха, защото прекарват повече време на закрито.

За съжаление, всички ние неволно сме станали част от така нареченото „поколение, затворено в помещения“ (THE INDOOR GENERATION™) според  проучване  сред 16 000 души в 14 държави в Европа и Северна Америка. Проучването установява, че 62% от участниците мислят, че прекарват по-малко от 18 часа на закрито, докато всъщност се оказва, че прекарват 90% или почти 22 часа на ден в затворени помещения.

В доклада на Агенцията за анализ на данни YouGov и Velux, ръководителят на Лаборатория Нъфийлд към Оксфордския университет Ръсел Фостър казва: "От 1800 до 2000 година се наблюдава спад на броя хора, които работят на открито: от 90% тогава сега по-малко от 20% работят навън. Променяме се от биологичен вид, който живее на открито, към вид, който прекарва по-голямата част от времето в мрачни, тъмни пещери.“

Въздействието е значително. Нов доклад от инициативата “Сгради 2030“ (Buildings 2030) посочва, че излагането на некачествен въздух при работа в закрити помещения се свързва с по-ниски нива на производителност при работа и повече отсъствия по болест, както и с по-кратка продължителност на задържане на вниманието в класните стаи, а още по-тревожна е статистиката, публикувана от Световната здравна организация, която разкрива, че 3,8 милиона души годишно умират преждевременно от болести, дължащи се на мръсния въздух в домакинството, като пневмония, инсулт и сърдечни заболявания.

Според нов доклад на Световния съвет за устойчиво строителство (WGBC) Правилни постъпки на планетата и хората (Doing Right By Planet and People), който е публикуван през април 2018: "Постигат се най-големи икономически ползи, когато въздействията върху околната среда и хората се разглеждат съвместно, от самото начало на проектирането на сградите и се очертае ясна посока за постигането на ключови показатели като подобряване качеството на въздуха без да се жертва енергийната ефективност. Служителите предпочитат и работят най-добре в помещения с достатъчно естествена светлина, високо качество на въздуха и достъп до зеленина."

Така че след като сме наясно, че има проблем с качеството на въздуха в затворени помещения, какво правим по въпроса?

Много страни по света като Германия, Франция, Италия, Белгия въвеждат по-строги нормативни изисквания за ЛОС (летливи органични съединения), докато Системите за сертифициране на сгради – включващи BREEAM, LEED, WELL,  DGNB и LEVELS, обръщат повече внимание от всякога на качеството на въздуха. По-рано тази година DGNB прие златния сертификат на Eurofins за качество на въздуха в закрити помещения (Eurofins Indoor Air Comfort Gold), с което той се превърна в първия сертификат по рода си, приет от рейтингова система.

Ние в Knauf Insulation винаги сме се стремили да допринасяме за комфорта и здравето на обитателите на сградите чрез нашите решения. През 2009 г. стартирахме първата гама стъклена минерална вата, която е произведена с помощта на ECOSE® Technology с биоразградимо свързващо вещество. Тази година нашите технически решения за HVAC (отопление, вентилация или климатизация) и за индустриална употреба също изцяло преминаха към ECOSE и продължихме да внедряваме свързващото вещество във фабриките ни за каменна минерална вата.

Нашите решения, базирани на технологията ECOSE, са сертифицирани с Eurofins Indoor Air Comfort Gold Certificate като "изключителен материал" (Eurofins Indoor Air Comfort – стандарт за тестване и сертификационната програма за качеството на въздуха в затворени помещения). Освен това продуктите с ECOSE® Technology са сертифицирани с А+ като най-добри в своя клас съгласно френския етикет за емисии на замърсители при източника и емисии на ЛОС и са съвместими с доброволните системи за сертифициране на качеството на въздуха, като германската Blue Angel и финландската М1.

"Тъй като сме все по-наясно с ефекта от живота на закрито, от жизненоважно значение е да поставяме здравето и комфорта на обитателите и потребителите на нашите сгради в основата на всичко, което правим," казва Венсан Бриард (Vincent Briard), нашият Директор устойчиво развитие и продуктово регулационна дейност.

• Качествената изолация с естествена минерална вата допринася значително за здравето и комфорта на живот в сградите и е тема, която сме разгледали подробно в нашия последен Годишен обзор 2018  тук. Естествената изолация помага за предотвратяване на заболявания и смъртни случаи, причинени от студ през зимата и високи температури през лятото, намалява шумовото замърсяване, облекчава енергийната бедност и може косвено да намали концентрацията на външни въздушни замърсители.

ECOSE, Eurofins и успеха на DGNB

Knauf Insulation е първата компания, която сертифицира произведената от нея с ECOSE® Technology и без добавен формалдехид минерална вата със златен сертификат Indoor Air Comfort Gold на Eurofins.

Сега стандартът Eurofins е  признат  от DGNB – германската система за сертифициране на сгради и е единственият по рода си стандарт, приет от системата.

В ръководството на новата версия на системата DGNB от 2018 г. се подчертава, че качеството на въздуха в закрити помещения е въпрос, за който важи принципът „всичко или нищо“, като целевите изискванията за съдържанието на формалдехид са още по-големи, превръщайки DGNB в най-строгата система в света“.

Indoor Air Comfort Gold се смята за най-всеобхватния в Европа етикет за доказване на ниски продуктови емисии на летливи органични съединения (ЛОС). Сертифицирането по Eurofins съчетава всички задължителни европейски регламенти, голям брой доброволни етикети за емисии на ЛОС и изисквания за ЛОС за системи като LEED, WELL, BREEAM, а сега и DGNB.

90% от времето си прекарваме в закрити помещения