Фасадна стена - контактна фасада (ETICS)

Контактна фасада

Какво още трябва да знаете преди да вземете окончателно решение какъв топлоизолационен материал да изберете за вашата фасада?

 

Чрез полагането на топлоизолация от каменна минерална вата, получавате:

Дишаща стена - паропропускливост

Колко пъти сте чували: Направихме изолация на къщата, сменихме старата дограма с нова, PVC, която е отлично уплътнена, изчакахме отоплителния сезон и след това дойде шокът: по стените се появиха мухъл и плесен!

Как е възможно това?

Може би по-важният въпрос е – възможно ли е това да бъде избегнато?

Разбира се! Ако за изолационен материал изберете каменна минерална вата, през стените и след монтажа на фасадната система, ще бъде осигурена дифузия на водните пари, или както казват – стените ще могат да “дишат”.

Каменната вата дава тази възможност – както за съществуващите, така и за новите обекти.

Топлинен комфорт

Каменната минерална вата е превъзходен топлоизолатор.

Благодарение на структурата на материала, на отворената му порьозност, този материал ни дава възможност да имаме топлинен комфорт у дома и през зимата (задържа топлината вътре в дома), и през лятото (възпрепятства навлизането на топлината отвън в дома).

С други думи – уютно и приятно, което се потвърждава и от отзивите.

„Облечете” добре дома си и запомнете: Добрата изолация не е разход, а инвестиция в бъдещата здравословна среда на живот.

Известно е, че топлинният комфорт зависи най-вече от дебелината на положената изолация – според новите разпоредби е необходимо във фасадната система да е вградена каменна вата с минимална дебелина 10 сантиметрa.

Звуков комфорт

За неприятния шум, който прониква отвън се замисляме, едва когато го чуем в стаята.

Ако вече сме направили изолацията, е късно да се поправи.

Но, ако за изолация на фасадните стени изберете каменна вата, за това няма да ви се наложи да мислите, тъй като освен топлоизолация, тя ви осигурява и шумоизолация за същите пари.

Гръмогласният съсед и шумът от преминаващите по улицата автомобили вече няма да бъдат проблем. Остава само да се наслаждавате на вашия топъл и уютен дом.

Пожарозащита

Единствено каменната минерална вата може да допринесе системата на контактната фасада да се класифицира като негорима.

Каменната минерална вата в контактната фасада ще направи фасадата Ви устойчива срещу пожар, макар че обикновено не се замисляме за този аспект от защитата, докато не видим снимки или записи, показващи какво се случва с фасадите със запалими изолационни материали при пожар!.

Трайно решение

Каква е продължителността на живота на една фасадна система?

Отговорът е, че фасадната система ще ви служи дотогава, докато са в изправност всички елементи на контактната фасада (изолационният материал, лепилата, фасадната мазилка, …).

Ако за изолация изберете каменна минерална вата, за продължителността на живота й изобщо няма да имате грижа!

Каменната вата е естествен материал, получен чрез разтопяване на камък, който, както всички знаем, е дълготраен материал и ако е правилно монтиран, издържа толкова време, колкото съществува и самият обект.

По-ниски сметки за парно и ток

Изчислили сте всичко и инвестицията ви се струва прекалено скъпа.

Опитайте да направите нова сметка: изчислете колко сте плащали за отопление през зимните месеци.

С монтирането на качествена изолация от каменна вата, с дебелина, примерно, 10 см,разходите ви ще се понижат с минимум 50 %!

Умножете спестените разходи на месечна база по 12 месеца и след това, напр. по 5 години, и ще видите, че тази инвестиция практически се възвръща само чрез осъществените икономии!

И не забравяйте за останалите екстри, които получавате (звукоизолация, здравословен въздух в помещенията, пожароустойчива фасада, дишащи стени, дълъг живот).