Стъклена минерална вата

Стъклена минерална вата - произход

KNAUF KNSULATION Glass Mineral WoolСтъклената минерална вата принадлежи към групата на минералната вата, тъй като се формира от частици стъкло и пясък от кварц и варовик.

Първичната суровина се топи при високи температура и се получава "лава", която с  помощта на въртенето на центробежни колела се оформят дълги тънки влакна. Тези влакна оформят вата, от която след допълнителна обработка се получава крайния продукт – изолация от минерална вата, най-доброто решение за вашия дом.

KNAUF KNSULATION Glass Mineral Wool

Стъклена вата се използва все повече с по-широко приложение.

Knauf Insulation е крачка напред – 2009 имплементира ECOSE ® Technology - иновационна технология, която се използва в производството на минералната стъклена вата, която включва използването само на естествени материали, които са в изобилие в природата. Тази технология, за производство на стъклена вата, осигурява допълнителна мекота, намалява разпрашаването на ватата, има естествен кафяв цвят.

През Knauf Insulation 2006 година получи сертификат EUCEB, който гарантира пълна безопасност и биоразградимост на ватата от стъклени влакна - като доказателство, че стъклената вата е безвредна за човешкото здраве.

Стъклена минерална вата - ползи

  • Стъклената минерална вата е компактен материал, лесна за транспортиране и съхранение, както и негорим материал с хидрофобни свойства.
  • Стъклената вата е еластичен материал, лесно пригодим към всякакви повърхности и форми, което позволява пълно запазване на дизайна на инсталацията, което от своя страна предотвратява появата на топлинни и звукови мостове.

Стъклена вата като изолационен материал

Ватата е изключителен термоизолатор, който има широко приложение:

  • Изолация на скатни покриви, тавани и под
  • Изолация на външни стени и фасади
  • Отлична звукоизолация. Това е особено важни при изграждане на системи от гипсови плоскости.
  • Пожарозащита. Стъклената минерална вата е клас А1 негорим материал, но по- важното свойство на ватата е, че в случай на пожар, материалът предодвратява разрастването му.

Освен, че постига баланс на перфектна температура, стъклената вата поддържа изолираните помещения приятно хладни и свежи през лятото и топли през зимата.


Защо фибростъкло?


Отговорът на този въпрос е вече посочен по-горе, но е важно се повтори: Стъклената минерална вата, от гледна точка на разход на материали, термофизични свойства и икономия на енергия, намалява вредните емисии на CO2 в атмосферата при производство, експлоатация на продукта, разходи при транспортиране и бързина при монтаж.

Отличните финансови показатели допринесоха този материал да се превърне в един от най-популярните изолационни материали в света.


Ватата и околната среда


Емисиите на въглероден двуокис (CO2) в атмосферата са от голямо значение за околната среда . И по този въпрос, стъклената минерална вата е истински природозащитник. В процеса на призводство са намалени емисиите на CO2. Създаването на ватата изисква малка маса суровина, което намалява разходът на производствена енергия за създаването й.